|
|
Roztoczański Związek Pszczelarzy posiada specjalistyczne laboratorium
zakładowe, wyposażone we wszystkie urządzenia niezbędne do wykonywania
oznaczeń chemicznych i organoleptycznych miodów pszczelich.
Wszystkie badania są podstawą jakościowej oceny miodów i prowadzone są zgodnie z: |
|
Badania
laboratoryjne sprowadzają się w szczególności do:
- badania prób miodu, dostarczanych do zakładu przez pszczelarzy,
- ocena jakości surowca podczas jego przyjęcia i jego wycena, - nadzór nad dekrystalizacją miodu i gruntowna jego ocena po zakończeniu tego procesu, - bieżąca kontrola rozlewu miodu – kontrola czystości opakowań, prawidłowości napełniania, etykietowania i magazynowania prowadzona według wymogów PN-88/A-77626. |
![]() Zestaw do Wysokosprawnej Chromatografii Cieczowej (zestaw
HPLC - High Performance Liquid Chromatography)
|
Spektrofotometr
![]() |
RZP współpracuje z czołowymi krajowymi placówkami badawczymi
i naukowymi. Aktywnie uczestniczy w seminariach i pracach nad zmianami przepisów dotyczących jakości polskich miodów pszczelich w perspektywie integracji polskiej gospodarki żywnościowej z gospodarką żywnościową Unii Europejskiej. Od lat współpracujemy z Institut für Honig-Analytik w Bremen. |
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |