|
|
Roztoczański Związek Pszczelarzy posiada specjalistyczne laboratorium
zakładowe, wyposażone we wszystkie urządzenia niezbędne do wykonywania
oznaczeń chemicznych i organoleptycznych miodów pszczelich.
Wszystkie badania są podstawą jakościowej oceny miodów i prowadzone są zgodnie z: |
|
Badania
laboratoryjne sprowadzają się w szczególności do:
- badania prób miodu, dostarczanych do zakładu przez pszczelarzy,
- ocena jakości surowca podczas jego przyjęcia i jego wycena, - nadzór nad dekrystalizacją miodu i gruntowna jego ocena po zakończeniu tego procesu, - bieżąca kontrola rozlewu miodu – kontrola czystości opakowań, prawidłowości napełniania, etykietowania i magazynowania prowadzona według wymogów PN-88/A-77626. |
Zestaw do Wysokosprawnej Chromatografii Cieczowej (zestaw
HPLC - High Performance Liquid Chromatography)
|
Spektrofotometr
|
RZP współpracuje z czołowymi krajowymi placówkami badawczymi
i naukowymi. Aktywnie uczestniczy w seminariach i pracach nad zmianami przepisów dotyczących jakości polskich miodów pszczelich w perspektywie integracji polskiej gospodarki żywnościowej z gospodarką żywnościową Unii Europejskiej. Od lat współpracujemy z Institut für Honig-Analytik w Bremen. |
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. 2015 poz. 850) | |
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. 2003 nr 181 poz. 1773) | |
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 stycznia 2009 r. w sprawie metod analiz związanych z dokonywaniem oceny miodu (Dz.U. 2009 nr 17 poz. 94) | |
Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. 2001 nr 5 poz. 44) | |
Dyrektywa Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnosząca się do miodu | |
Kryteria oceny miodu w programie PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność | |
Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej w Pszczelarstwie |