Miód akacjowy ma barwę jasno-słomkową do zielonkawej. Niekiedy może być nawet bezbarwny, w związku z czym uważany jest za najjaśniejszy ze wszystkich miodów. Miód akacjowy krystalizuje się najwolniej spośród polskich miodów. Po skrystalizowaniu przyjmuje zabarwienie od białego do kremowożółtawego.

Odznacza się delikatnym, subtelnym, lekko mdłym aromatem, harmonizującym z kwiatami akacji (pozyskiwany jest w okresie kwitnienia robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia).

w słojach typu twist

 

w słojach z zapięciem klamerkowym

Miód akacjowy ze względu na słodkawy, łagodny smak chętnie spożywany przez dzieci.

Jako produkt szczególnie bogaty w cukry proste, łatwo i szybko przyswajalne przez organizm poleca się go w miejsce cukru do słodzenia posiłków przeznaczonych zarówno dla dzieci starszych jak i niemowląt.

Leczenie miodem pozwala na osiąganie pozytywnych wyników m.in. w leczeniu zapalenia żołądka, dwunastnicy i jelit, gdzie przyspiesza odnowę błony śluzowej, zwiększając wydzielanie śluzu i polepszając ziarninowanie, a także poprawiając motorykę tych narządów.
Miód akacjowy jest ceniony również jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu moczowego, dzięki niewielkiej zawartości biopierwiastków i aminokwasów.
 
Ostatnio mówi się także o korzystnym działaniu miodu w leczeniu chorób nowotworowych.
 
w pojemnikach ceranicznych (kamionki)
zestaw w słojach typu twist

Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Czas krystalizacji jest różny dla różnych miodów i zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany, oraz od stopnia dojrzałości miodu. Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych.