|
||
Miód akacjowy ma barwę jasno-słomkową do zielonkawej. Niekiedy może być nawet bezbarwny, w związku z czym uważany jest za najjaśniejszy ze wszystkich miodów. Miód akacjowy krystalizuje się najwolniej spośród polskich miodów. Po skrystalizowaniu przyjmuje zabarwienie od białego do kremowożółtawego. |
||
Odznacza się delikatnym, subtelnym, lekko mdłym aromatem, harmonizującym z kwiatami akacji (pozyskiwany jest w okresie kwitnienia robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia). |
w słojach typu twist |
|
w słojach z zapięciem klamerkowym |
Miód akacjowy ze względu na słodkawy, łagodny smak
chętnie spożywany przez dzieci. Jako produkt szczególnie bogaty w cukry proste, łatwo i szybko przyswajalne przez organizm poleca się go w miejsce cukru do słodzenia posiłków przeznaczonych zarówno dla dzieci starszych jak i niemowląt. |
|
Leczenie miodem
pozwala na osiąganie pozytywnych wyników m.in. w leczeniu zapalenia
żołądka, dwunastnicy i jelit, gdzie przyspiesza odnowę
błony śluzowej, zwiększając wydzielanie śluzu i polepszając
ziarninowanie, a także poprawiając motorykę tych narządów.
Miód
akacjowy jest ceniony również jako środek wspomagający leczenie schorzeń
nerek i układu moczowego, dzięki niewielkiej zawartości biopierwiastków
i aminokwasów.
Ostatnio
mówi się także o korzystnym działaniu miodu w leczeniu chorób
nowotworowych.
|
![]() w pojemnikach ceranicznych (kamionki)
|
|
zestaw w słojach typu twist![]() Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Czas krystalizacji jest różny dla różnych miodów i zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany, oraz od stopnia dojrzałości miodu. Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych. |