|
||
Miód gryczany ma zabarwienie ciemne aż do brunatnego. Przechowywany przez dłuższy czas w warunkach, umożliwiających dostęp światła, zmienia barwę do ciemnobrunatnej, prawie czarnej. Krystalizuje, tworząc grube, twarde kryształki. Po krystalizacji przyjmuje na ogół barwę brązową. |
||
Miód gryczany ma bardzo silny zapach, przypominający zapach kwiatów gryki. Smak ma ostry, a nawet lekko piekący. Posiada wysoką aktywność antybiotyczną. Zalecany przy niedoborach żelaza w organizmie, rekonwalescentom po zabiegach operacyjnych. |
![]() w słojach typu twist
|
|
![]() w słojach z zapięciem klamerkowym
|
Spożywanie miodu gryczanego przyczynia
się
do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi.
Poprawia pamięć, wzrok i słuch. Stosowany jest również przy
leczeniu nerwic serca i żołądka. |
|
Ze względu na zawartość
rutyny wskazany przy kruchości naczyń krwionośnych i wybroczynach.
Doskonały do wypieków i wyrobu miodów
pitnych.
|
![]() w pojemnikach ceranicznych (kamionki)
|
|
zestaw w słojach typu twist
![]() Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Czas krystalizacji jest różny dla różnych miodów i zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany, oraz od stopnia dojrzałości miodu. Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych. |