Miód lipowy ma barwę od zielonkawej do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu ma konsystencję drobnoziarnistą, a nawet krupkowatą, zmieniając swoją barwę na białożółtą lub złocistożółtą.

Charakteryzuje się nie tylko silnym aromatem, przypominającym woń kwiatów lipy, ale i dość ostrym, pikantnym, a często nawet lekko gorzkim smakiem. 
w słojach typu twist

w słojach z zapięciem klamerkowym

Kwiaty lipy zawierają olejki eteryczne. Dzięki tym związkom miód lipowy wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, uspokajające. Spożywanie miodu lipowego wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. 
Ten miód jest stosowany w leczeniu ostrych i przewlekłych chorób przeziębieniowych, angin, zapalenia zatok obocznych nosa, zapalenia oskrzeli, w chorobie dróg moczowych, schorzeniach reumatycznych oraz w stanach nerwicowych. Jest zaliczany do miodów o wysokiej aktywności antybiotycznej.
 
Uważany jest za jeden z najlepszych miodów nektarowych.
 
w pojemnikach ceranicznych (kamionki)

zestaw w słojach typu twist

Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Czas krystalizacji jest różny dla różnych miodów i zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany, oraz od stopnia dojrzałości miodu. Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych.