|
||
Miód lipowy ma barwę od zielonkawej do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu ma konsystencję drobnoziarnistą, a nawet krupkowatą, zmieniając swoją barwę na białożółtą lub złocistożółtą. |
||
Charakteryzuje się nie tylko silnym aromatem, przypominającym woń kwiatów lipy, ale i dość ostrym, pikantnym, a często nawet lekko gorzkim smakiem. |
![]() w słojach typu twist
|
|
w słojach z zapięciem klamerkowym |
Kwiaty lipy zawierają olejki eteryczne. Dzięki tym związkom miód lipowy wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, uspokajające. Spożywanie miodu lipowego wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. | |
Ten miód jest stosowany w
leczeniu ostrych i przewlekłych chorób przeziębieniowych, angin,
zapalenia zatok obocznych nosa, zapalenia oskrzeli, w chorobie dróg
moczowych, schorzeniach reumatycznych oraz
w stanach nerwicowych. Jest
zaliczany do miodów o wysokiej aktywności antybiotycznej.
Uważany jest za jeden z
najlepszych miodów nektarowych.
|
![]() w pojemnikach ceranicznych (kamionki)
|
|
zestaw w słojach typu twist |