|
||
Miód spadziowy jest barwy ciemnej, od szarozielonej poprzez brązową do czarnej. Krystalizuje w grudkach, ma zapach lekko korzenny, a w smaku jest łagodny, mało słodki. |
||
W Polsce przeważają miody ze spadzi jodłowej i świerkowej. Miód spadziowy z drzew iglastych wykazuje działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i charakteryzuje się dużą aktywnością antybiotyczną. Powinien być spożywany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych oraz przy stanach zmniejszonej odporności organizmu. |
![]() w słojach typu twist
|
|
w słojach z zapięciem klamerkowym |
W pąkach i igliwiu drzew iglastych występują
olejki eteryczne, żywice, garbniki, goryczki, skrobia, kwas askorbinowy,
witaminy B i PP, sole mineralne. |
|
Miód spadziowy działa bakteriobójczo.
Podawany jest chorym cierpiącym na schorzenia reumatyczne, skórne i układu
nerwowego.
Wskazany dla osób przemęczonych i pracujących w szkodliwych warunkach.
Uniwersalne działanie miodu spowodowało, że nazywany
jest w Polsce miodem królewskim albo papieskim.
|
![]() w pojemnikach ceranicznych (kamionki)
|
|
zestaw w słojach typu twist![]() Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Czas krystalizacji jest różny dla różnych miodów i zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany, oraz od stopnia dojrzałości miodu. Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych. |