|
||
Miód pszczeli wrzosowy jest stosunkowo rzadko występującą i najmniej popularną odmianą miodu. Powstaje z nektaru pozyskiwanego z kwiatów tej rośliny. Wrzosowiska południowo-wschodniej Polski są czyste i nieskażone ekologicznie, przez co uzyskiwany produkt ma niespotykane właściwości i walory. |
||
Najjaśniejsze miody wrzosowe są koloru bursztynowego, ciemniejsze mają barwę herbacianą. Jest bardzo przyjemny w smaku, niezbyt słodki, dość ostry i szlachetnie gorzkawy. Jego aromat przypomina zapach wrzosu i gorących pól. |
w słojach typu twist |
|
w słojach z zapięciem klamerkowym |
Krystalizuje
się średnioziarniście, ma konsystencję gęstej cieczy w formie żelu. Jest to
cecha charakterystyczna miodów z kwiatów wrzosu. |
|
Stosuje się go w leczeniu zapalenia gardła, błony śluzowej, jamy ustnej, sprawdza się również w leczeniu prostaty. Zaleca się go w chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit. Miód wrzosowy zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia. Miód wrzosowy charakteryzuje, niska w stosunku do innych miodów, aktywność biotyczna. |
![]() w pojemnikach ceranicznych (kamionki)
|
|
zestaw w słojach typu twist-off![]() |
||
Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Czas krystalizacji jest różny dla różnych miodów i zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany, oraz od stopnia dojrzałości miodu. Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych. |