Miód pszczeli - produkt naturalny pszczół. Jest od
najdawniejszych czasów substancją odżywczą i leczniczą, łatwo
przyswajalną przez organizm z uwagi na dużą zawartość cukrów
prostych (fruktozy i glukozy). Podnosi odporność organizmu na
szkodliwe warunki środowiska (m.in. zanieczyszczenia chemiczne).
Zawiera szereg witamin: A, B2, C, PP oraz (w przeliczeniu na
100g) około 28 pierwiastków, m.in.: 5 mg wapnia, 16 mg fosforu, 0,9mg żelaza, 5 mg magnezu,
wanad, molibden, nikiel, fluor, bor, kobalt, pallad, wolfram,
glin, cynk, cynę i inne mikroelementy.
Miód dostarcza człowiekowi odpowiedniej ilości biopierwiastków i
enzymów, korzystnie wpływających na przemianę materii.
Informacje
szczegółowe o miodach pszczelich (właściwości, skład, wartości
biotyczne, przechowywanie)