Miód pszczeli - produkt naturalny pszczół. Jest od najdawniejszych czasów substancją odżywczą i leczniczą, łatwo przyswajalną przez organizm z uwagi na dużą zawartość cukrów prostych (fruktozy i glukozy). Podnosi odporność organizmu na szkodliwe warunki środowiska (m.in. zanieczyszczenia chemiczne). Zawiera szereg witamin: A, B2, C, PP oraz (w przeliczeniu na 100g) około 28 pierwiastków, m.in.: 5 mg wapnia, 16 mg fosforu, 0,9mg żelaza, 5 mg magnezu, wanad, molibden, nikiel, fluor, bor, kobalt, pallad, wolfram, glin, cynk, cynę i inne mikroelementy.

Miód dostarcza człowiekowi odpowiedniej ilości biopierwiastków i enzymów, korzystnie wpływających na przemianę materii.
Informacje szczegółowe o miodach pszczelich (właściwości, skład, wartości biotyczne, przechowywanie)

Miód wielokwiatowy

Pszczoły zbierają pożytek (czyli nektar kwiatowy, pyłek i spadź) najwyżej 1,5 km od ula.
Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły musi przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach, przy czym jedna pszczoła w ciągu całego życia produkuje mniej więcej 1 łyżeczkę miodu.

W grobowcach faraonów znajdowano miód nadający się do spożycia.
W starożytności miód uważany był za
"pokarm bogów" oraz źródło nieśmiertelności.

Miód lipowy

Miód akacjowy

Miód gryczany

Miód spadziowy

Miód wrzosowy

Miód pitny